Torskrygg med pepparrotscrème, Körvelfrästa Champinjoner och vitvinssås
november 1, 2023
Ingredienser
Torskrygg – 300-350 g
Riven pepparrot – 1 dl
Creme fraiche – 1 dl
Pressad citron – 1 msk
Championjoner – 6 st
Schalottenlök – 1 st
Hackad körvel – 1 dl
Vitt vin – 2 dl
Koncentrerad fiskfond – 2 msk
Vatten – 1 dl
Grädde – 2 dl
Instruktioner
Börja med pepparrotscremen. Vispa creme fraichen hårt tills den blir fast, detta tar ca 3-5 min med en elvisp. Blanda med pepparrot, citronsaft, salt och peppar och ställ svalt till servering.
Om du ska servera potatis till kan du börja koka den nu.
Kvarta champinjonerna och hacka löken. Stek i smör med salt och peppar. Håll varmt i en ugn på ca 80 grader. Blanda i körvel precis innan servering.
Dela upp torken i portionsbitar. Stek i en stekpanna med skinnsidan ner i ca 3 minuter. Vänd fisken och häll i vin, fond och vatten och låt sjuda tills fisken är nästan klar, ca 5 minuter beroende på tjockleken av fisken. Fibrerna skall nästan börja dela på sig. Håll varmt i ugnen.
Vrid upp värmen och koka ihop vätskan till ca hälften. Häll i grädden och koka upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar och ev lite extra citronsaft. Om du vill ha en tjockare sås, red den med lite maizena blandat i vatten.