Svärdfisk, grillad med sardellaioli och potatisspett
november 1, 2023
Ingredienser
Svärdfisk – 600 g
Salt – 1 tsk
Vitpeppar – 2 krm
Olja – 1 msk
Färskpotatis – 800 g
Cocktailtomater – 250 g
Olja – 1 msk
Flingsalt – 1 nypa
Äggula – 1
Citron – 1 msk
Sardellfiléer – 3
Vitlöksklyftor – 2
Olivolja – 1 dl
Vit- eller svartpeppar – 1 krm
Instruktioner
1. Sätt på/förbered grillen.
2. Potatisspett: Skrapa eller borsta bort skalet på potatisen. Dela eventuellt alltför stora potatisar. Koka den i saltat vatten. Trä upp de kokta potatisarna på spett varvat med små tomater.
3. Sardellaioli: Blanda äggula, citronsaft, sardellfiléer och pressad vitlök i hög smal bunke. Kör med mixerstav och tillsätt oljan droppvis under gång till en tjock sås. Smaka av med peppar.
4. Skölj och torka salladen. Klyfta citronen.
5. Salta och peppra fisken och gnid in den med olja. Grilla ett par minuter på var sida, men inte för länge, då blir den torr. Pensla potatisspetten med olja och grilla några minuter runt om så potatisen blir varm.
6. Lägg upp på tallrikar, sallad, nygrillad fisk, aioli, potatisspett och citronklyftor. Garnera med gräslöksstrån.