Fri frakt över 995 kr – Snabb leverans

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lax med sparris och västerbottensås

Ingredienser

  • Lax – 600 g
  • Färskpotatis – 1 kg
  • Gul lök – 0,5 st
  • Västerbottenost – 75 g
  • Grädde – 2 dl
  • Grön sparris – 1 knippa
  • Citron – 1 st
  • Råsocker – 2 tsk
  • Kumminfrön – 2 tsk
  • Fänkolsfrö – 2 tsk
  • Chili flakes – 1 tsk
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka 1 kg potatis.
  2. Lägg 2 tsk råsocker, 2 tsk kumminfrön, 2 tsk fänkålsfrö, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk salt och rivet skal från 1citron (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.
  3. Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordenligt på båda sidor. Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 klick smör. Stek laxfilén på båda sidor så att den får fin gyllenbrun färg. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit.Lägg över laxen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10- 20 min beroende på hur genomstekt du vill ha den.
  4. Skala den nedersta delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull eller stekpanna. Koka sparrisen 2 min strax innan det är dags att servera.
  5. Sås- Skala och finhacka ½ gul lök . När det är 5 min kvar av laxen så fräser du löken i en stekpanna med några droppar olja utan att den tar färg. Tillsätt 2 dl grädde och låt det koka ihop ordentligt. Vispa ner 75 gram västerbottensost lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera laxen med sparris, kokt potatis, västerbottensås och citronklyftor.

Dela receptet:

Facebook
Twitter
Pinterest
Print Friendly, PDF & Email

Fler goda recept