Dagen före nyårsafton: tina kungskrabba och pilgrimsmusslor i kylen över natten.
Nyårsafton: klipp krabbskalen på längden med sax. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram pilgrimsmusslorna ur kylen.
Vid servering: salta och peppra musslorna. Stek dem i en het stekpanna i 1 msk smör och 1/2 msk olja, ca 45 sekunder på varje sida.
Melonsalsa
Dagen före nyårsafton: dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melon och stjälkselleri i 1/2 cm stora bitar. Dela och kärna ur chilin. Skär chili och salladslök i tunna strimlor.
Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice, olja och salt, blanda runt. Täck och ställ i kylen.
Halvtimme före servering: ta fram salsan. Smaka av och tillsätt ev några droppar tabasco. Blanda ner koriandern.
Majonnäs
Lägg äggulor, färskpressad citronjuice, dijonsenap och salt i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, eller mixa med stavmixer.
Tillsätt under vispning/mixning neutral rapsolja i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i hickory liquid smoke.
För alla
Kungskrabba och pilgrimsmusslor:
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller enbart olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller enbart olja.
Rökig majonnäs:
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: laga en egen såsvariant med äggfri majonnäs eller enbart crème fraiche och smaksätt med dijonsenap, hickory liquid smoke, salt och peppar.
Fräsch melonsalsa:
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Tips
Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och börja med att tillsätta oljan droppvis. Spricker majonnäsen kan man rädda den genom att börja om med en ny äggula och vispa ner den spruckna lite i taget. Håller 3 dagar i kylskåp.